Bijzondere padden krijgen een warm bad van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer
10-FEB-2021 - In het zuidelijkste stukje van Nederland werkt Staatsbosbeheer aan kunstmatige poelen en stapelmuren. Hiermee wordt de geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad de helpende hand geboden. Deze soorten kunnen zich voortplanten in de nieuwe poelen.

De geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn deze diertjes heel verschillend. De geelbuikvuurpad gedraagt zich stiekem een beetje als een kikker, omdat hij een groot deel van zijn leven in en om het water te vinden is. Dit water moet je niet te serieus nemen, zelfs een regenplas kan genoeg zijn. Ze kunnen trouwens wel 25 jaar oud worden! De vroedmeesterpad heeft meer met het land en sjouwt zelfs de 'kikkerdril' als een pakketje op zijn rug (ja, het mannetje...). Pas als de eitjes bijna uitkomen zoekt hij een poel om de larfjes te laten uitkomen.

Bedreiging

Wat beide padden samenbindt is hun opportunistische levenshouding. Heeft het geregend en ligt er ergens een dikke plas of volgelopen karrenspoor? Ligt er een drinkbak in de hoek van de wei? Grote kans dat deze padden zich er gaan voortplanten. Vroeger waren ze dan ook heel succesvol in ons mooie Heuvelland! Toch had het weinig gescheeld of deze diersoorten waren uit ons land verdwenen. Steeds meer wegen werden verhard, weilanden gedraineerd en drinkpoelen voor vee vervangen voor staande bakken. Op een paar plekken in het heuvelland bleven de diersoorten in kleine geïsoleerde populaties voortbestaan.

Poel

Meer plek om voort te planten

Door de specialistische kennis van het IKL kan Staatsbosbeheer de Europese LIFE-BOVAR subsidie aanboren. Hierdoor is het mogelijk om extra poelen aan te leggen en oude poelen te onderhouden. Dit onderhoud is ontzettend belangrijk. Als we niets doen, groeit een poel binnen een paar jaar dicht. Ook rondom de poelen wordt  gewerkt. Zo worden er van grote stenen muurtjes gemaakt voor schuilgelegenheid. Soms wordt er in de bosrand ingegrepen om meer openheid en variatie te creëren voor zonlicht op de bosbodem. De poelen worden strategisch geplaatst zodat ze geïsoleerde populaties met elkaar in verbinding brengen.

Wil jij zelf je schouders onder het behoud van deze dieren zetten? Meld je aan als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, IKL, IVN of een andere beherende organisatie!

Tekst: Staatsbosbeheer
Foto's: Mirjam Withaar