 |
Beste [voornaam],
Heb je weleens van wandelende duinen gehoord? Geen zorgen, deze boswachter heeft ze echt nog wel allemaal op een rijtje. Duinen die ‘wandelen’ zijn enorme hopen zand die van plek veranderen, door het spel tussen wind, weer en getij. Op steeds meer plekken langs de Nederlandse kust zien we dat duinen die bewegingsvrijheid krijgen en daar worden we blij van.
Een manier om duinen die bewegingsvrijheid te geven is het graven van kerven in de voorste duinenrij, de zeereep. Daar zijn we nu ook volop mee bezig op Texel. Een kerf is een opening in de duinen waardoor meer zand het duingebied kan inwaaien. Zo groeien de duinen in de breedte en de grootte, en neemt de waterveiligheid toe. Bovendien is dat kalkrijke zand supergoed voor de soorten die in de duinen leven, zoals mijn persoonlijke favoriet het paarse duinviooltje.
Maar er leeft nog veel meer in de duinen. Konijnen bijvoorbeeld, onder andere op Vlieland. Collega en ecoloog Bernd vertelt erover in deze nieuwsbrief. Ook leuk: mijn collega’s vertellen wat hun favoriete soorten in de duinen zijn én waarom. Verder maakte fotograaf Loek Buter een prachtige fotoserie over de duinen, kijken dus! En daarna wil je er vast op uit dus uiteraard tippen we je de allermooiste duinwandelingen. Veel plezier, lekker uitwaaien!
Boswachter Charlotte Maas |