|
Beste [voornaam],
Is heide cultuur of natuur? Nou, beide! Heidelandschap is door mensen ontstaan: het werd gebruikt om schapen en koeien te laten grazen. Heide heeft ook een specifieke biodiversiteit en is een fijne leefomgeving voor veel dieren. En voor ons is het een lust voor het oog als de heide weer prachtig paars kleurt.
Helaas heeft de heide het de laatste jaren zwaar, onder andere door verzuring en verdroging van de bodem. En alsof dat nog niet genoeg is, zien we dit jaar op delen van de Sallandse Heuvelrug dat het heidehaantje (een kever) het gemunt heeft op de heide. Niet dat we ‘m dat kwalijk kunnen nemen natuurlijk, het heidehaantje doet ook maar gewoon wat hij moet doen.
Het heidelandschap is dus door mensenhanden ontstaan en heeft diezelfde handen nodig om te blijven bestaan. Dat zet boswachters soms voor lastige keuzes. Waarvan de moeilijkste misschien wel: bomen plaats laten maken voor heide. Maar als we niets doen, verdwijnt de prachtige heide voorgoed.
In deze nieuwsbrief lees je meer over heide en heikele dilemma’s. Stap in de schoenen van de boswachter: wat zou jij doen? Of stap lekker de heide in met nieuwe wandeltips. Boswachter Ben Vlaskamp |